Selasa, 24 November 2009

resepi kari kepala ikan tenggiri


KARI KEPALA IKAN

Bahan-Bahan:

1 kg kepala ikan tenggiri
1 paket rempah kari daging
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 sudu halia campur
1 biji kelapa (ambil santannya) 1 tangkai daun kari
3 biji buah tomato
3 biji cili muda
5 tangkai kacang bendi

Garam dan serbuk perasa.

Minyak untuk menumis

Cara memasak:

Bawang putih dan bawang merah dimayang halus. Panaskan minyak. Kemudian tumiskan halia, daun kari dan bawang yang dimayang tadi hingga naik baunya. Kemudian masukkan rempah kari, kacau hingga garing. Setelah itu, masukkan santan, garam, serbuk perasa dan asam jawa. Apabila sudah mendidih, masukkan kepala ikan tadi. Masak dengan api yang sederhana kuat. Setelah itu, masukkan cili muda, buah tomato dan kacang bendi dan masak untuk seketika. Angkat dan hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan